Donosimo ti nekoliko načina na koje možeš jeftino putovati!

| 1 min | 13.07.2020

Prilike za mlade

Situacija s corona virusom pogotovo je teško „pala“ osobama koje obožavaju ići na putovanja i upuštati se u nove pustolovine. Putovanja su veoma važna za mladu osobu jer se pomoću njih mogu lakše upoznati s vlastitim interesima i odrediti svoj životni smjer. Ukoliko je vama corona virus poremetio planove ne trebate se brinuti. Kako se kaže: "Svako zlo za neko dobro" tako da vam donosimo nekoliko načina uz koje ćete možda pronaći još jeftiniju opciju za svoje planirano putovanje.


Programni mobilnosti – potpuno besplatna opcija

Ukoliko studirate vjerojatno ste čuli  za Erasmus plus program mobilnosti. Ovaj program studentima pruža putovanje u mnoge države Europe potpuno besplatno. Možeš birati hoćeš li otputovati na 3 mjeseca ili 6 mjeseci. Zvuči cool, ali što je s troškovima? Ne morate se brinuti jer dobijete određeni mjesečni iznos koji je dovoljan za najam stana/studentskog doma i hrane, a trošak putovanja također je plaćen. Savjet je da odaberete zemlje u kojima su životni troškovi niži. Naprimjer u Španjolskoj će životni troškovi biti veoma veliki pa ćete vjerojatno morati potrošiti malo više od svog buđeta.

Drugi program mobilnosti koji je malo manje poznat među studentima naziva se CEEPUS program. CEEPUS je srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije. Države koje možete posjetiti preko CEEPUS programa su: Crna Gora, Češka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija, Kosovo i  Moldavija. Prednost CEEPUS-a nad Erasmusom je da možete birati kraće razdoblje boravka u nekoj zemlji. Minimalno mjesec dana. Također su pokriveni svi troškovi.


Pratite predsezonske/ poslijesezonske popuste

Mnoge turističke agencije nude velike popuste kako bi privukli što veći broj korisnika. Najčešći popusti su u vrijeme kada potražnja otpada. Popusti koji se mogu ostvariti čak i do 80% popusta. Fora zar ne? Odaberi svoju destinaciju i istraži pravo vrijeme kada ćeš ostvariti najveće popuste. Neke od agencija preko kojih možeš jeftino putovati su: „Gorilla travel“, „Jungle Tribe“, Mondo Travel“ i brojne druge.


FOTO: Pixabay


Svedite svoje troškove na minimum!


Izbacite sve nepotrebne troškove koji će vam možda onemogućiti da posjetite pojedite atrakcije u destinaciji. Naprimjer radije večerajte u fast foodu ili kupite hranu u supermarketu umjesto da večerate u restoranu. Također, odaberite radije motel umjesto hotela koji je jako jeftiniji. Ne trošite novac na „luksuz“ nego ga radije potrošite na iskustvo i uspomene.
Najveći trošak za putovanje predstavlja upravu smještaj. Svi putoholičari vjerojatno su upoznati s aplikacijom Couchsurfing koja omogućuje povezivanje s ljudima koji nude smještaj potpuno besplatno. Ovo je odličan način za upoznavanje novih ljudi i smanjivanje troškova putovanja. Savjet je da napravite profil zajedno sa svojim prijateljem/-icom ukoliko ste skeptični ili vam nije ugodno putovati potpuno sami na ovaj način.

Nadamo se da će vam ponuđeni savjeti bili koristni za vaše nadolazeće pustolovne avanture. Zapamtite za putovanje vam ne treba puno, najvažnija je dobra volja i malo hrabrosti.Luciana Matić

Kreativka koja obožava izazove. Aktivna studentica Veleučilišta u Šibeniku. Urednica novinarske sekcije „SKVUŠ“, članica debatnog kluba, organizatorica party-a i pub kvizova za studente. Voli čitati i gledati sci-fi filmove. 


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje