Najpopularnije internetske aplikacija za učenje stranih jezika u 2019. godini

Lana Petrač | 5 min | 12.02.2020

Sjetite se samo kako ste u prošlosti učili strane jezike, ako ste pokušali, naravno. Bilo je to pomalo mukotrpno iskustvo u odnosu na današnje vrijeme, jer nije bilo toliko dostupnih alata za učenje stranih jezika. Danas su ovdje aplikacije s kojima u trenu možemo naučiti tečno govoriti i pisati jezik kao da smo u toj zemlji rođeni.

 

Pred vama je nekoliko najpopularnijih aplikacija za učenje stranih jezika u protekloj 2019. godini prema portalu i stranici za učenje jezika LinguaLift:

 

1. Memrise

 

Memrise je mjesto zabavnog vokabulara. U ovoj aplikaciji postoji nekoliko tečajeva za živuće jezike koje je kreirala živa zajednica korisnika. Moguće je pronaći standardizirane tečajeve temeljene na popularnim udžbenicima ili listama učestalosti vokabulara, kao i manje očekivanim zbirkama vokabulara poput "japanskih nestašnih riječi" ili riječi iz japanskog prijevoda Harryja Pottera i kamena mudraca.

 

Zabava Memrisa leži u dvije stvari: memsovima i igranju. Aplikacija slijedi metodu učenja koja se oslanja na stvaranje smiješnih ili bizarnih asocijacija s naučenim riječima. Tečajevi često dolaze s memovima dizajniranim da bi se na razigran način pomoglo pamtiti rječnik. Zajednica je stvorila memove i svatko može dodati svoje. Zarada, pregled, izrada memesa izvor su bodova koji pomažu u napredovanju Memrise hijerarhije korisnika. Memrise omogućava praćenje ostalih polaznika tečaja i natjecanje s njima za bodove, kao i naš rang u određenom tečaju.

 

U čemu leži moć Memrisa? Ponajprije u dvije stvari: raspoređenom ponavljanju i mnemotehnikama. Algoritam raspoređenog ponavljanja izračunava kada i koliko često trebate pregledavati svaku riječ, dok će vam aplikacija poslati podsjetnike kada je vrijeme za pregled. Dodavanje memesa uistinu je korisno za pamćenje rječnika, a ako ste novi, možda će trebati neko vrijeme da se prilagodite, ali nakon toga, brzo ćete započeti s vlastitim kreativnim kombinacijama.

 

2. LinguaLift

 

Ova jezična aplikacija više je usmjerena prema ozbiljnim učenicima koji žele učiti uz cjelovit jezični program uz vodstvo mentora koji su profesionalni učitelji i koji su ovdje da vam pomognu. Mentori su raspoloživi za odgovore na sva pitanja polaznika: oni mogu pomoći s gramatikom, predložiti dodatne resurse, a zainteresiranima dodjeljuju i ispravljaju zadaće. Aplikacija je odlična za početnike ili srednjoškolce, s jasnim gramatičkim objašnjenjima, rječnikom i alatima za učenje i puno zgodnih kulturoloških spoznaja koje ne dobivate s većinom jezičnih programa. Naravno, tu su i profesionalni mentori koji poznaju materijal.

 

Pretplata uključuje knjigu Tajne učenja jezika i prilagođeni plan studija po nazivom Putni plan do tečnosti.  Da biste dobili kartu puta, najprije popunite upitnik, da bi njihovi nastavnici saznali o vašim ciljevima, navikama učenja, dnevnom rasporedu itd. Tada nastavnici uzimaju te podatke i stvaraju vašu mapu put i vode vas na svakom koraku.

 

Tečajevi su podijeljeni u male dijelove od 10 do 15 minuta kako bi učenje bilo zanimljivo i kako bi osigurali da imamo dovoljno vremena za učenje svaki dan. Na LinguaLift-u koriste algoritam koji prati vaš napredak kroz tečaj, tako da su teme vašeg pregleda prilagođene posebno vašim potrebama. Nešto po čemu je Lingualift jedinstven jest da sa svojom pretplatom imate pristup učenju svih njihovih jezika. Trenutno nude tečajeve japanskog, ruskog i hebrejskog jezika, dok najavljuju dolazak tečajeva francuskog, španjolskog i kineskog (mandarinskog) jezika.

 

3. Duolingo

 

Na popisu najboljih aplikacija sigurno ćete naći Duolingo, jer je mnogi uspoređuju s ostalim aplikacijama za učenje stranih jezika. Luis von Ahn, osnivač aplikacije, uspješno je spojio igranje s učenjem ovisnika o jezicima te uspješno proizveo aplikaciju s preko 100 milijuna korisnika. Aplikacija je postala osnovni primjer mobilnog učenja jezika. Mnogi izvorni govornici kreiraju tečajeve te time osnažuju zajednice da se uključe i stvore možda manje očekivane tečajeve kao što su Guarani ili Klingon. Još jedna karakteristika koja Duolingo čini posebnim je ta što nije usmjeren samo na izvorne govornike engleskog jezika. Dosad se kreirao 81 tečaj.

 

4. HelloTalk

 

Ovo je aplikacija kojoj je cilj olakšati govornu praksu i ukloniti potencijalni stres stvarnih razgovora. Učenici mogu pronaći izvorne govornike i razgovarati s njima pomoću chata koji sliči na WhatsApp, a sadrži glasovne i tekstualne poruke. Korisnici mogu ispravljati međusobne poruke pomoću ugrađenog alata za ispravljanje, koji jezične razmjene pretvara u sićušna predavanja. Aplikacija također ima integrirani sustav prevođenja koji vam pomaže izbjeći one trenutke kada zaista želite nešto priopćiti, ali vam nedostaje samo jedna riječ koja rečenici daje ispravno značenje.

 

Možete označiti svoje najdraže razgovore ili poruke, tako da se vaše omiljene fraze neće izgubiti, a opcija pretvaranja teksta u glas pobrinut će se da uvijek znate izgovoriti poruku koju primite.Da bi vam pomogli u motivaciji razgovora, možete organizirati razmjenu jezika duljinama definiranim različitim parametrima poput vremena, broja razmijenjenih poruka ili znakova. HelloTalk nudi još nešto – razmjenjivanje škrabotina. Stoga, ako vam ponestane vokabulara, možete osloboditi svojeg unutarnjeg umjetnika.

 

5. Mindsnacks

 

U odnosu na Duolingo, koje je učenje kroz igru, Mindsnacks to učenje kroz igru dovodi na sasvim drugu razinu. Svaki od sedam jezika koje se mogu pronaći u aplikaciji dolazi s osam ili devet sićušnih igara koje su osmišljene kako bi vam pomogle da naučite vokabular, gramatiku, vježbate slušanje. Postoje kratke jednostavne lekcije u kojima su izloženi koncepti koji se potom uvježbavaju ili testiraju u igrama prije nego što steknete status da ste ih svladali. Mindsnacks prati vaš rast da biste vidjeli koliko vam je učenja potrebno kako biste postigli napredak u svakoj vještini. Dizajn aplikacije je vrlo ugodan, vedar i šarmantan, što zaista pomaže da ostanete uključeni u učenje. Igre su tempirane, pa se često možete osjećati angažirano i kao pravi istraživač jezika. Osnovno preuzimanje je besplatno, ali dolazi s ograničenim brojem igara. Ako platite malo više, možete pristupiti većem broju lekcija i proširiti svoje mogućnosti igre.

 

6. Busuu

 

Busuu nudi pune tečajeve na 12 jezika. Aplikacija je besplatna, ali za otključavanje većine značajki i materijala za tečajeve morate ulagati 17 dolara mjesečno. Aplikacija vas vodi kroz učenje pojedinih riječi jednostavnim dijalozima i pitanjima o dijalozima, od kojih svi uključuju zvuk u kojem možete slušati izgovor izvornog govornika. Lekcije su organizirane u aktualnim temama gdje učimo vještine i izraze povezane sa zadacima. Svaki tečaj također dolazi s odvojenim mini "tečajem putovanja" za one koji trebaju brzo naučiti osnove prije putovanja u inozemstvo, što se čini prilično korisnim.

 

Posebna pogodnost koju Busuu nudi jest uključivanje izvornih govornika u svoj osobni proces učenja stranog jezika. Učenici Busuu aplikacije doprinose svojim govornim sposobnostima na platformi ispravljajući tekstove koje su stvorili oni koji uče njihov jezik. Verzija za radnu površinu omogućuje vam da razgovarate s izvornim govornicima u stvarnom vremenu. Učenje i doprinošenje platformi kao učitelj omogućuje vam da sakupljate "bobice", tj. bodove, koji se koriste za rangiranje učenika prema njihovoj aktivnosti.

 

7. Babbel

 

Aplikacija o kojoj je ovdje riječ vrlo je slična Duolingu, no jedina je razlika što za njezino korištenje treba platiti. Sličan joj je i Busuu, od kojega ima još više slobodnih materijala. Besplatna verzija ove aplikacije dostupna je s 40 tečajeva, stoga ćete dobiti solidno znanje u 13 jezika koliko je u aplikaciji dostupno. Svaki tečaj polazi od učenja vokabulara jezika korak po korak, potom se riječi upotrebljavaju u povezanim frazama i kratkim dijalozima prilagođenima učeničkoj razini kako bi se brzo izgradile vještine razgovora.

 

Skočni prozori koji dolaze s aplikacijom objašnjavaju najvažnije gramatičke točke vezane uz naučeni materijal, a inačica radne površine sadrži kratke bilješke iz kulture.

 

Osim općih tečajeva za početnike, Babbel također ima odvojene pakete posvećene poboljšanju specifičnih vještina kao što su gramatika ili vokabular; a ako već imate iskustva s određenim jezikom i znate gdje su vaše slabosti, možete se usredotočiti na poboljšanje odabranih vještina. Babbelove tečajeve možete preuzeti za kasnije izvanmrežno učenje, a aplikacija će vam poslati podsjetnike kako ne biste propustili svoju dnevnu sesiju.

 

8. TripLingo

 

Ova je aplikacija namijenjena putnicima koji bi htjeli izbrusiti svoje jezične vještine prije putovanja na omiljenu destinaciju iz snova. TripLingo vas želi usmjeriti na razgovor i razumijevanje kako se ne biste izgubili u stranom okruženju, čineći vaš boravak ne samo mnogo kulturološki dojmljivijim, već i manje stresnim. Kreatori aplikacije potrudili su se da zvučite kao lokalci time što možete koristiti dostupne suvremene izraze, radije nego formule iz udžbenika. Značajka nazvana slang klizač prikazuje različite razine formalnosti ili neformalnosti svake fraze tako da je možete prilagoditi specifičnom kontekstu u kojem se nalazite. Lekcije su podijeljene u praktične odjeljke poput "sigurnosnih fraza" ili "poslovnih fraza". TripLingo može biti i vaš hitni izvor u kriznim vremenima. Ima ugrađenog govornog prevoditelja, koji popravlja vaš engleski na stranom jeziku, a ako vam stvarno ponestaje riječi, možete nazvati pravog prevoditelja. Besplatna verzija aplikacije nudi pristup oko 15 posto resursa i nema zvuka, no unatoč tome i dalje je velik izvor zabave.

 

9. MosaLingua

 

MosaLingua u potpunosti je zaokružen resurs za brojne jezike, uključujući francuski, španjolski i talijanski. U mogućnosti ste odlučiti se za standardni program nastave počevši od jednostavnih fraza i brojeva, ili se odlučiti za neki od specifičnih aktualnih paketa/tema, poput ljudi, vremena ili turizma. Ako ste prošli osnove i želite popuniti određene nedostatke u znanju, možete to učiniti odmah. Svoje učenje možete podržati dijalozima koji ilustriraju stvarne životne situacije. Učenje se temelji na sustavu samoprocjene, koji koristi flash kartice, koje će nas na različite načine navoditi na riječi te tražiti da ih snimate, izgovarate i pišete tako da će biti aktivirani svi vaši "memorijski kanali". Naravno, nisu svi resursi aplikacije otključani bez plaćanja, i morate platiti za svaki jezik posebno.

 

10. HiNative

 

Želite razmjenu jezika koja je poput veličine ugriza? Ovo je pravi pothvat za vas koji se skriva pod krinkom aplikacije! S ovom aplikacijom dobivate prednosti kontakta s izvornim govornicima bez muke u traženju partnera za razmjenu ili dogovaranje chata. Osnovna premisa svega jest da izvorni govornici pomognu u zajedništvu s učenicima riješiti razne jezične borbe. Dobra strana HiNative-a jest da odgovarati na pitanja mogu ne samo izvorni govornici, nego i polaznici tečajeva. Uz sve ove preporuke, ova aplikacija ima radnu verziju i besplatna je.

 

Lana Petrač

Studentica završne godine diplomskog studija filozofije voli provoditi vrijeme u dugim šetnjama prirodom, druženju s najbližima, čitanju knjiga i volontiranju. Njezin pogled na svijet ocrtava izreka Marka Twaina: »Sanity and happiness are an impossible combination.«

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.


Što sve još možeš istražiti?

Poduzetništvo Prilike za mlade Kulturiranje Filozofiranje Aktivni građanin Femminizam Kolumne