5 filmova koje trebate pogledati ovog Valentinova

| 2 min | 14.02.2021

Kulturiranje
WYA
Filmovi

Kulturni tim Svjetskog saveza mladih je skupina mladih amatera i stručnjaka za umjetnost i kulturu koji nerijetko jedni drugima kažu: “Znaš neki dobar film?”. Potaknuti Valentinovom, odlučili smo predložiti vam 5 ljubavnih filmova koji ne opisuju instant odnose, holivudsku ljubav niti prevare s Beverly Hillsa. 

Ovo je naš odabir filmova, potpuno drugačiji od svega što su za Valentinovo predložili:

1. Gospodar prstenova 

Epska triologija koja govori o borbi između dobra i zla, prijateljstva i izdaje, ljubavi i moći… Dramska napetost, linearnost, genijalna profilacija protagonista i antagonista, glazba i scenografija samo su neke od značajki koje Gospodra prstenova ostavljaju na vrhu svih filmskih ljestvica. No, što je srž koja zaista čini priču s mitološkim bićima tako blisku ljudima svih generacija? 

Gospodar prstenova je prije svega prikaz jedne ljubavi između prijatelja. Ta ljubav je romantična, duboka, snažna i ustrajna. Tanka je granica između patetike u prizoru viteza koji se bori protiv zmaja i dubine. U Gospodaru prstenova je postignuta upravo dubina: u Aragornu koji se muževno bori za prijatelje i Arwen koja prihvaća smrtnost iz ljubavi prema Aragornu. Ljubav je na Samovim leđima koja nose Frodu, u duhovitim dosjetkama Legolasa i Gimlija, u razvdojenosti braće Took s čežnjom da se opet susretnu. Ljubav je kad Gandalf padne u ponor, a ljubav je i kad se vrati. 

Konačno, priča o Gospodaru prstenova je arhetip borbe života i smrti koji je uvijek bio tematika kroz povijest. No, snažna ljubav koju kršćani izražavaju kao “agape” jest ono što je Gospodara prstenova učinilo drugačijim od drugih priča 


2. Život je lijep (La vita è bella)

Film je izvrstan primjer obiteljske ljubavi koja se iskazuje u lijepim i u teškim životnim trenucima. Na početku filma glavni lik Guido doživljava sudbonosni susret s Dorom (koja mu je “pala s neba” u ruke), svojom budućom suprugom. Guido se silno trudi ne bi li ju osvojio, a to čini na vrlo simpatičan i iskren način. Ulaze u brak, dobivaju sina Giosuèa te stvaraju obiteljsko okružje puno ljubavi, smijeha i potpore. Stvari ubrzo krenu nizbrdo nakon što su otac i sin poslani u koncentracijski logor. Dora bez razmišljanja odlazi za njima. Ipak, unatoč teškim okolnostima, obitelj ostaje povezana, žrtvuju se jedni za druge, a otac čini sve da bi održao svog sina na životu. Film daje prikaz beskompromisne ljubavi članova jedne obitelji, posebice oca, koji nastoji održati sina na životu i spasiti njega i suprugu.

3. Zamjena (Changeling)

Dirljiva priča o bezuvjetnoj ljubavi majke koja neće ostaviti ravnodušnim ni jedno srce.

Los Angeles, 1928. Samohrana majka (Angelina Jolie) shvaća da je njezin devetogodišnji sin nestao nakon povratka kući s posla. Odmah poziva policiju da pokrene potragu za njim. Nakon pet mjeseci, policija pronalazi dijete koje odgovara opisu i koje kaže da je njezin sin. Policija ubrzo ponovno okuplja majku i sina, ali postoji problem jer majka tvrdi da to nije njezin sin. Suočena s korumpiranom policijom i skeptičnom javnošću, Christine očajnički traži odgovore. Napokon dolazi istina koja će je zauvijek promijeniti. Zasnovana na istinitom događaju koji je potresao kalifornijski pravni sustav, Changeling je priča o majci koja čini sve što može u potrazi za sinom i o onima koji će je pokušati spriječiti na sve moguće načine u potrazi.


4. Spirit neustrašivi

Da, ovo je animirani film. Radnja prati buran život pastuha na američkom Divljem zapadu. On je predvodnik krda i žrtvuje se kako bi ga očuvao sigurnim, kad naglo biva uvučen u borbe između indijanaca i vojnika. Gdje je njegov dom? Gdje mu je srce ostalo? Što znači žrtvovati se za drugoga? Pripremite se za uzbudljivu trku, odličnu glazbu (Hans Zimmer, Bryan Adams) i pogled na ljubav iz druge perspektive.

5. Flipped

Juli Baker i Bryce Loski žive u istoj ulici. Susjedi su od malena. Ne, film ih ne prati do dana njihove zrelosti, kad su već u braku, imaju prekrasnu djecu i psa labradora. Ovo je film o ludoj zaljubljenosti jedne izvanredne djevojčice koja odskače od svojih vršnjaka. Do ušiju je zaljubljena u Brycea koji je iznerviran njezinom pažnjom i ne uzvraća joj osjećaje (barem ne u početku). Kako se stvar dalje razvija, otkrijte sami. Ono što će vam film definitivno pružiti jest neiskvareni humor, prisjećanje nevinosti dječje ljubavi i buđenje nostalgije za danima kad ste i sami bili osnovnoškolci i tijekom odmora “škicali” svoju simpatiju. Flipped je topao, zabavan obiteljski film koji će vam sigurno vratiti osmijeh na lice!


Kulturni tim, Svjetski savez mladih Hrvatska

Mimladi.hr

Uključi se u rad portala mimladi.hr! Piši o aktualnim zbivanjima u kulturi, poduzetništvu i politici. Raspravljaj o
filozofskim postulatima i pitanjima od javnog interesa. Potiči odlučnost među mladima i pomozi stvarati generacije koje su obrazovane o svijetu oko sebe.

Pročitaj više:

Započeo Probni popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Saznajte najbitnije informacije o početku Probnog popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. koji prethodi samom Popisu 2021. i koja je njegova uloga za društvo.

Disruptivni poslovni modeli i njihovi policy problemi

Pojavom novih tehnologija na tržište nadiru i tzv. disruptivni poslovni modeli. Zašto su disruptivni i s kakvim se regulatornim problemima suočavaju? Saznajte u članku.

Očekivanja ubijaju

„Kada imaš očekivanja, pripremi se na razočaranje.“ – Ryan Reynolds

Prilike za mlade u EU - prvi dio

Što članstvo Hrvatske u Europskoj uniji znači za mlade i kakve mogućnosti im otvara? Doznajte u članku! 

Ovaj tjedan u bioetici: 22. 2. 2021. - 28. 2. 2021.

Saznajte više o prvom slučaju eutanazije u Peruu, povećanju medicinski potpomognutih samoubojstava u Švicarskoj te novoj aplikaciji za otkrivanje boli u bolnicama. Također, donosimo i vijesti o uzgoju organoida mozga u laboratoriju te o curenju podataka o zdravlju gotovo 500 000 pacijenata u Francuskoj.

Pero ® – tvrtka koja se bavi proizvodnjom sredstava za čišćenje bez otrovnih kemikalija

pero® je baš za vas ako ste već umorni od sredstava za čišćenje koje imaju štetne sastojke i želite prijeći na proizvode koji neće štetiti vama, vašoj obitelji i prirodi. Više o samome brendu, njihovim proizvodima i o tome kako je sve krenulo, saznajte u nastavku članka. 


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje