Živjeti ili životariti?!

Lucija Kundid | | 26.01.2019

Kolumne

Što je za tebe život? Imaš li neki cilj prema kojem ideš ili samo prolaziš životom gledajući kamo te nosi? U 21. stoljeću, rekla bih, vrlo je teško ostati imun na sve što se događa u svijetu. Svakodnevno smo bombardirani mnoštvom informacija koje sve ne možemo procesuirati. Danas je mladima dostupno gotovo sve, a opet se čini da ne znaju što bi sa životom. Toliko ih se gubi u mnoštvu mogućnosti.

 

Dok smo djeca, roditelji donose odluke umjesto nas, počevši od vrtića do osnovne škole. Prvu veću odluku donosimo izborom srednje škole, a potom fakulteta. Za vrijeme studiranja priviknemo se na studentski život koji se sastoji od učenja, ispita, izlazaka, izvannastavnih aktivnosti i tako do diplome. A što onda?

 

Obično se za vrijeme studiranja javljaju krize identiteta, tko sam i što želim u životu? U redu je ako prvi izbor fakulteta ipak nije bio ”pravi”, u redu je pogriješiti jer tko radi taj i griješi. Na pitanje tko sam i što želim u životu samo ti možeš dati odgovor.  Nemoj odgađati ova pitanja praveći se da imaš pametnijeg posla jer u odgađanju bježiš od samog sebe i počinješ lutati bez cilja.

 

”Živjeti život punim plućima” za neke je floskula, a za druge stvarnost. Kako živjeti, a ne životariti?

 

Prije svega, postavi cilj, što je to što želiš postići u životu? Pokušaj da taj cilj bude mjerljiv, kažeš li: - Želim biti bogat - nisi rekao ništa, ali ako postaviš iznos koji godišnje želiš uprihoditi to je već druga priča. Isto je i sa željom da si dobar čovjek - pa nitko za sebe ne bi rekao da je loš, ali ako želiš biti dobar, postavi cilj: što je to što želiš učiniti dobro - za obitelj, lokalnu zajednicu, državu... ovisi o tebi.

 

Nakon postavljanja ciljeva, slijede koraci kako ćeš ostvariti cilj. Kratkoročno i dugoročno gledano. Ako si završio fakultet i shvatio da je tvoje područje interesa ipak šire nego što si mislio, nema straha, radi ono što te ispunjava i usrećuje, makar se radilo o tome da nećeš raditi u struci koju si završio. Svako iskustvo je dobro iskustvo. ;)

 

Imaj na umu da živiš svoj život, majstori smo za savjete drugima, ali sebi često ne možemo pomoći. Živi svoje snove i ono što želiš. Sigurno imaš određeno područje interesa koje te zanima, samo trebaš razmisliti o tome. Život nema reprizu, izvuci najbolje iz njega, ali to znači da ćeš se trebati i žrtvovati, odricati za ono što želiš. Bolje i to nego životariti, ali odluka je tvoja, ja sam svoju donijela.

 

Lucija Kundid

Lucija voli izazove pa se tako trudi pronaći pozitivne priče mladih ljudi koji su ostali u Lijepoj našoj i tako pokazati da se ustrajnost u radu isplati.


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kolumne