Vrlo je vjerojatno da ste već čuli za dr. Jordana Petersona. Ako još uvijek niste, još je vjerojatnije da će se to uskoro dogoditi: neki će vam prijatelj ili prijateljica ushićeno govoriti kako je otkrio nekog Kanađanina koji prkosi političkoj korektnosti i doslovce ostavlja bez teksta svoje sugovornike.

On je doktor psihologije, koji govori o postmodernizmu; zagovornik slobode govora, koji je održao seriju predavanja o Bibliji; profesor na Sveučilištu u Torontu, kojem su prijetili zbog građanskog neposluha. Jednom riječju, Jordan Peterson je mislioc. Primarno znanstvenik i psiholog, s bogatom akademskom karijerom i velikim iskustvom u praksi, on je u punom smislu riječi intelektualac, osoba koja svoj pogled ne zaustavlja na granicama svoje znanosti, nego se usuđuje razmišljati onkraj poznatog i sigurnog. Zato njegova predavanja pokrivaju široki raspon tema: od primijenjene psihologije, preko politike i filozofije pa sve do metafizike i religije. Pritom je njegova srčanost i iskrenost u traženju istine ono što posebno fascinira i gotovo magnetski privlači slušatelje i gledatelje. Čini se kao da mu je najiskrenije stalo da ono dobro, korisno i istinito što je on otkrio prenese drugima. Jednostavno, taj vas čovjek ne mulja.

No, nemojte se prevariti: Peterson nije neki guru, „životni trener“, adresa za brzu samopomoć, na kojoj ćete pronaći instantne savjete isporučene s ljubaznim smješkom. On više od svega vjeruje u istinu i nju će vam priopćiti u njenom sirovom, neobrađenom obliku. To će vas možda šokirati i možda vam se neće svidjeti, ali je sigurno da će vas potaknuti da se preispitate. Sigurno je također da ćete, slušajući ga, vrlo brzo naići na pojam odgovornosti. Koristi ga kao protutežu današnjem prevladavajućem stavu da djecu i mlade treba što je moguće više zaštititi od bilo kakvih neugodnih i izazovnih situacija. Prema Petersonu, ovo je posebno štetno za mlade muškarce, koji su se zaboravili boriti i preuzimati odgovornost. Paradoksalno (ili možda ipak ne?), najveći broj Petersonovih sljedbenika na društvenim mrežama upravo su mladi muškarci.

On je i odličan polemičar, a zahvaljujući njegovoj znanstvenoj pozadini u raspravama s njim rijetko se tko može s uspjehom pozvati na „istraživanja koja su pokazala…“. On zna brojke i statistiku. Peterson osim o odgovornosti, govori (i naglas razmišlja) i o životu, smrti, smislu života, zlu i drugim temeljnim pitanjima, ali čini to vrlo pristupačnim jezikom. No, čini se da gledatelje pridobiva i posvemašnjom unesenošću u ono što govori pa su njegova predavanja jednako zanimljiva i za gledanje i za slušanje. A pritom nikad nemate osjećaj da je to unaprijed pripremljena točka, već često izgleda kao da se pred vama upravo otkriva njegov tok misli. Vjerojatno je upravo zbog svojeg žara i iznimnog dara za javni nastup, kao i odličnog smisla za nove medije, postigao to da su, primjerice, sva predstavljanja njegove nove knjige, 12 pravila za život, bila rasprodana mjesecima unaprijed. Usput rečeno, to je trenutno najprodavanija knjiga na Amazonu.

Otkad je počeo objavljivati svoja predavanja i govore na Youtubeu, a pogotovo otkad se usprotivio kanadskom zakonskom prijedlogu o obveznom oslovljavanju ljudi onim zamjenicama koje oni odaberu, Peterson je stekao cijelu vojsku obožavatelja, ali i nemali broj kritičara. U svakom slučaju, privukao je pozornost i može se reći da nijedan njegov nastup ne prolazi nezapaženo. U današnjem svijetu, kad nečiju važnost i utjecaj mjerimo brojem sljedbenika na društvenim mrežama, činjenica da netko ima više od 600 tisuća pretplatnika na svom Youtube kanalu, a pritom govori o vrlo ozbiljnim i „teškim“ temama, svjedoči sama za sebe.

Da se ne biste kroz te silne video materijale probijali sami, sastavili smo za vas kratak vodič nakon kojeg ćete biti spremni za ravnopravan razgovor s onim prijateljem ili prijateljicom s početka članka. 😊

PSIHOLOGIJA

Ovo je primarno područje interesa za Petersona – psihologija obitelji, muško-ženskih odnosa, patološka stanja… Referira se na Junga, Freuda, Piageta i Rogersa te uspješno primjenjuje znanstvena saznanja na svakodnevne probleme i izazove.

  1. O tome zašto su žene u zapadnom svijetu nesretne, feminizmu i ulozi žene u društvu.

 

2. O očevima i njihovoj nezamjenjivoj ulozi.

 

3. O činjenici da postoje razlike između muškaraca i žena, zašto je tome tako i kako to utječe na njihove odnose.

 

4. Savjeti za vezu koje bi zaista bilo dobro poslušati!

 

5. Kako se u svima nama skriva crna strana i zašto ju je dobro upoznati.

 

POLITIKA I DRUŠTVO

Peterson je postao poznat po protivljenju Bill C-16, zakonu koji je u Kanadi na kraju ipak izglasan i trenutno na snazi, a prema kojem je obvezno oslovljavati ljude zamjenicom koju oni sami preferiraju s (otvorene) liste zamjenica na kojoj se nalaze i potpuno nove, izmišljene riječi.

6. Debata u jednoj televizijskoj emisiji.

 

7. Saslušanje u Senatu na tu temu.

 

BIBLICAL SERIES

8. Ovo je kategorija za sebe, jer obuhvaća sve gore navedeno i još puno više od toga. Predavanja (najviše) o Starom zavjetu i ključnom značenju koje u njemu sadržane priče imaju za zapadnu civilizaciju, održana su prošle godine i čine temelj Petersonove knjige 12 pravila za život, koja je upravo izašla na engleskom jeziku.

 

FILOZOFIJA I MOTIVACIJA

Glavni Petersonov postulat je da čovjek mora govoriti istinu i da njegove moralne odluke imaju utjecaja na svijet oko njega. Puno govori o hrabrosti i spremnosti na preuzimanje odgovornosti, razotkriva postmodernizam i njegove klimave temelje. Često se referira na Dostojevskog, Nietzschea i Solženjicina.

9. Govor studentima na Harvardu o odgovornosti, smislu studiranja i postmodernizmu.

 

10. O tome zašto je umjetnost najunosnija djelatnost.

 

11. Zašto se iza pospremanja vlastite sobe krije nešto puno više…

 

12. Šećer za kraj: potresan i dubok govor, iz Petersonovih mlađih dana, koji svjedoči o tome koliko dugo ga muči tema zla u svijetu.

 

Lucija Ćorić