Milenijalci i briga o zdravlju: Nova generacija, novi alati i rješenja

| 3 min | 05.12.2019

Femminizam

Zdrava prehrana, redovna tjelovježba i općenito zdrav način života u zadnje su vrijeme postali neizmjerno popularni. Instagram vrvi slikama šarenih obroka prepunih vitamina, minerala i antioksidansa. Izbjegavamo gluten, smanjujemo unos šećera. Nismo stali samo na prehrani. Naši pametni telefoni broje nam korake i paze da budemo fizički aktivni. Sve češće te iste telefone viđamo pričvršćene za nadlakticu, nego u rukama, kako bi ljudi mogli slobodno trčati. Naše ulice i parkovi postaju sve posjećeniji od strane onih koji svakodnevno treniraju. 

Rekli bismo da je bilo i vrijeme stati na kraj nezdravoj prehrani i fizičkoj tromosti. Možemo li otići korak dalje i iskoristiti žeđ za znanjem o zdravlju i zdravijem načinu života kako bismo milenijalcima omogućili osluškivanje simptoma koje im tijelo odašilje te kako da u skladu s njima personaliziraju zdrav način života na kojeg su se odlučili? Možemo li im pružiti alate da prepoznaju potrebe svog jedinstvenog tijela?

 

Mobilna aplikacija kao alat za praćenje vlastitog zdravlja

Za djevojke već imamo izvrsno rješenje! Postoji aplikacija uz pomoć koje će moći pratiti aktivnost nekolicine hormona. Naime, hormoni su kemijski glasnici uz pomoć kojih organi i organski sustavi međusobno komuniciraju. Uz pomoć hormona dijelovi našeg organizma usklađuju svoj rad. Kada neki organ ili organski sustav zbog narušene funkcionalnosti odašilje neobične poruke putem kemijskih glasnika, odnosno luči premalo ili previše nekog hormona, mi bismo nepravilnost lučenja hormona trebali prepoznati kao simptom da neki organ ili organski sustav ne funkcionira optimalno. Potrebno je prepoznati o kojem se organu radi i pružiti mu adekvatan medicinski tretman.

Ne možemo baš svakodnevno vaditi krv i pratiti aktivnost hormona na najprecizniji mogući način. Ono što možemo je uz pomoć interaktivne aplikacije pratiti vanjske pokazatelje djelovanja određenih hormona. Za bolje razumijevanje unosa podataka u aplikaciju, ali i obrazaca hormonalne aktivnosti koju nam ona kreira potrebno je predznanje. Naime, hormonalnu aktivnost aplikacija prepoznaje uz pomoć prirodnih pokazatelja koje djevojka prati i u aplikaciju unosi podatke o njima. 

Radi se o praćenju menstrualnog krvarenja – trajanja i kvalitete istoga, te prepoznavanju različitih kvaliteta cervikalne sluzi. Budući da su različiti hormoni potrebni u različitim količinama tijekom određenih faza ciklusa da bi se ciklus odvio neometano te bio odraz zdravlja, a oni različito utječu na menstrualno krvarenje i lučenje cervikalne sluzi, bilježeći određene kvalitete možemo prepoznati koji je hormon kada aktivan i luči li se u dostatnoj mjeri.

 

Izvor: femmhealth.org

Edukacija i aplikacija dobitna su kombinacija za razumijevanje vlastitog tijela i kontrolu zdravlja

Za bolje razumijevanje funkcioniranja aplikacije te preciznije opažanje prirodnih pokazatelja, nužna je edukacija. Upravo je edukacija ono što čini FEMM aplikaciju za praćenje zdravlja posebnom. Umjesto da pametni telefon odrađuje sav posao za nas i time učini proces manje preciznim, naše djevojke prolaze edukaciju koja im pruža znanje o fiziološkoj podlozi ciklusa te prepoznavanju nepravilnosti ciklusa koje zahtijevaju našu pažnju. U suradnji sa FEMM liječnicima pomoću podataka iz aplikacije prema određenim nepravilnostima izrađuje se plan daljnjih pretraga i tretmana kako bi se došlo do početnog uzroka problema i tretiralo izravno njega.

Važno je napomenuti da na djelovanje hormona utječu brojne stavke kojih su upravo milenijalci postali svjesni – prehrana, tjelesna aktivnost, količina sna i stresa... Oni koji su već donijeli odluku o zdravom načinu života te potiču i svoje prijatelje da se na to odvaže te tako podižu svijest o nužnosti aktivne brige za tijelo i zdravlje, ovom će aplikacijom podići tu svoju odluku na sasvim novu razinu. Te će djevojke steći visoku razinu kontrole nad vlastitim zdravljem.

 

Instalirajte aplikaciju još danas – besplatna je. :)

https://apps.apple.com/hr/app/femm-period-ovulation-tracker/id944880989?l=hr
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.femmhealth.femm&hl=hr

 

Lea Potočar              

 


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Femminizam