Je li konzumacija mesa opasna?

Domagoj Dalbello | 4 min | 01.04.2019

Iako većina vas koji ovo čitate vjerojatno niste čuli za to, zadnjih mjeseci znanost, a osobito znanost o prehrani, ubrzano napreduje. Čitav niz istraživanja iz područja utjecaja životinjskih hormona na čovjeka koji konzumira hranu životinjskog porijekla, proveden je u sklopu projekta Hormoni i pravilna prehrana u kojem je sudjelovalo čak 128 vrhunskih znanstvenika iz područja nutricionizma, biologije, kemije, antropologije i psihologije sa nekolicine prestižnih svjetskih sveučilišta, uključujući sveučilišta u Yaleu, Stanfordu i Cambridgeu. 

 

Iako je navedeni projekt izazvao čitavu buru reakcija u znanstvenoj zajednici, medijski nije adekvatno pokriven te je stoga široj javnosti slabo poznat. Iz navedenog razloga i pišem ovaj članak kako bih vas sve upoznao sa izuzetno zanimljivim rezultatima znanstvenog rada, ali i sa mogućim posljedicama novih spoznaja na društvo u kojem živimo.

 

Naime, prije svega je bitno ponoviti spoznaje koje su čovjeku već poznate, konkretno one o utjecaju hormona na ponašanje. Iako u znanstvenoj zajednici ne postoji konsenzus o tome u kojoj mjeri hormoni utječu na ponašanje, samo postojanje tog utjecaja je nedvojbeno. Identificiran je čitav niz hormona koji na različite načine djeluje na ljudsko doživljavanje i ponašanje. Vjerojatno ste svi čuli za „hormon sreće“ i brojne druge „čarobne“ hormone o kojima ovisimo i koji su dio nas.

 

Međutim, nije čovjek jedino biće pod utjecajem hormona. I životinje imaju čitav niz hormona specifičnih za njihovu vrstu od kojih, svaki na svoj način, upravljaju njihovim instinktima, nagonima, potrebama i, na kraju, reakcijama i ponašanjem. Sve one osobine koje smatramo karakteristično „lavljima“, „ribljima“ ili „zmijskima“ su povezane s određenim hormonima pronađenim u navedenim životinjskim vrstama. Čak su pronađeni slični ili isti hormoni u životinjama kod kojih uočavamo slične obrasce ponašanja. Primjerice, hormon trantinol koji je pronađen u lavovima po kemijskom sastavu je vrlo blizak hormonima TGC i rultinu koji se mogu pronaći u nekim ptičjim vrstama kao što su orlovi ili sokolovi. Znanstvenici upravo ove hormone povezuju s agresivnim ponašanjem odnosno, popularno rečeno, „hrabrošću“ lavova i sokolova.

 

Vjerojatno se pitate, zašto sve ovo objašnjavam. Upravo je razumijevanje svega navedenog bilo polazište znanstvenika koji su sudjelovali u Projektu. Naime, oni su istraživali povezanost navedenih karakteristično životinjskih hormona na čovjeka koji konzumira životinjsko meso, a samim time u sebe i unosi navedene hormone. 

 

Nakon mjeseci, pa i godina intenzivnog istraživanja, dobiveni rezultati su zapanjujući. Oko 23% životinjskih hormona izravno utječe na ljudsko ponašanje i to na isti ili sličan način na koji utječe i na životinje. 23% na prvi pogled ne zvuči puno, ali ako uzmemo u obzir da u svakom „mesnom ručku“ u sebe unesemo na desetke različitih hormona, shvatit ćemo da je riječ o vrlo zabrinjavajućem postotku.

 

Istraživano je i na koji način konzumacija pojedinih vrsta mesa utječu na ponašanje. Primjerice, otkriveno je da osobe koje konzumiraju veće količine piletine postižu više rezultate na skalama submisivnosti i druželjubivosti. Što i ne čudi s obzirom da su navedene životinje poznate, s jedne strane po svojoj „strašljivosti“, odnosno po tome što bježe od ljudi i svih opasnosti, ali i po „pričljivosti“, odnosno, u njihovom slučaju, „kokodakanju“.

 

Zatim je istraživana i konzumacija svinjetine. Osobe koje konzumiraju veću količinu ove vrste mesa u prosjeku su niže savjesnosti (laički rečeno, neurednije su i manje organizirane), ali bolje rješavaju logičke i matematičke zadatke. Ovo također ne čudi s obzirom da su svinje poznate kao prljave, ali isto tako i kao inteligentne životinje.

 

Ovo, naravno, nisu jedini rezultati. Ljubitelji riblje prehrane bolje se snalaze u velikim i organiziranim skupinama. Oni koji konzumiraju meso od hobotnice se bolje snalaze u novim i složenim situacijama. Čak je i konzumiranje određenih vrsta kukaca, u kulturama u kojima se oni konzumiraju, povezano sa marljivošću i kolektivnom povezanosti. To su tek neki od dobivenih nalaza.

 

Međutim, ono što je bitno su posljedice navedenih spoznaja na društvo. Naime, već je nekoliko škola i vrtića u Kaliforniji, Kanadi, Švedskoj i Nizozemskoj zabranilo djeci konzumaciju svih ili nekih vrsta mesa zbog mogućih posljedica unatoč podjeljenim reakcijama roditelja i građana. I međunarodne institucije su reagirale. Svjetska zdravstvena organizacija izdala je priopćenje prema kojem bi se djeca u razvoju trebala suzdržavati konzumacije bilo koje vrste mesa, kriminalcima i svima koji imaju problema sa agresivnošću preporučuje se zečje meso kako bi postali smireniji, osobama sniženog raspoloženja preporuča se piletina kako bi ih učinila druželjubivijima dok se za probleme u dojenju preporuča ovčje i kravlje meso. Istražuje se i utjecaj određenih biljnih sokova na čovjekov rast pri čemu sokovi bora i jablana bolje pospješuju rast od sokova cvijeća i trave.

 

Svima želim sretan prvi travanj i da se počastite ukusnim ćevapima, hamburgerom ili hot dogom. Nemojte zaboraviti niti na grah, bez obzira na posljedice.

 

 

Domagoj Dalbello

Psiholog i student logoterapije, od milja zvan akademik, Domagoj je uključen u razvoj mnogih projekata Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.